A A A
Hier wordt geïnvesteerd in uw toekomst.
Dit project is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie.
Alle zeilen bij voor innovatie

Alle zeilen bij voor innovatie

Geplaatst op 29 juni 2018

Op donderdagmiddag 28 juni vond het VPdelta matchmaking event “Alle zeilen bij voor Innovatie” plaats. Op een unieke locatie, midden in de finishweek van de Volvo Ocean Race, ontstonden nieuwe matches. Op een verfrissende manier werden de opgaves van publieke partijen gelinkt met de innovatieve oplossingen van de startups. De boottocht en een zonnige borrel boden daarnaast alle ingrediënten om in zomerse sferen te netwerken.

Publieke partijen deelden de opgave waar zij van wakker liggen. Onderwerpen als het waterveilig houden van de regiobodemdaling, droogte en wateroverlast kwamen aan bod. Arno Segeren (gemeente Den Haag), attendeerde de startups op de mogelijkheid om de Scheveningse haven als proeftuin te gebruiken: “Deze week is ‘Proeftuin op de Noordzee’ officieel aangekondigd. Bij deze fieldlab op zee willen we zoveel mogelijk bedrijven betrekken om te innoveren.” Diverse ondernemers haakten hier meteen op in, zo wil de startup 'Recycled Park' graag het plastic afvangen voordat het überhaupt in de Noordzee belandt. Dit was al meteen een eerste mooie match en velen matches volgden.

Agnes van Zoelen (Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard) gaf aan dat ze zich druk maakt om het betrekken van burgers bij de uitdaging rondom klimaat adaptatie. "Er zijn veel grootschalige oplossingen, maar wat kan de burger zelf doen in de eigen buurt?" Irene van Kemenade (Hoogheemraadschap van Delfland) valt haar bij: “Het is de uitdaging in publiekscampagnes om oplossingen te bedenken die de bewoner zó leuk vindt, dat ze wel mee gaan doen!”. Diverse startups staken hun hand op en gaven aan graag mee te denken hierover en een bijdrage te leveren.

De stemming zat er goed in. Met een flinke zwaai aan het rad van fortuin werden startups ‘gedraaid’ en opgeroepen te pitchen op deze vraagstukken en uitdagingen van de publieke partijen. Zo ontstonden er binnen no-time vele matches. Frodo van Oostveen (The Water Agency) uitte zijn enthousiasme: “Het werken met startups en innovaties is een feest van energie en frisheid.” Hij gaf specifiek het woord aan Ger Pannekoek (Ondernemer Ecologisch Waterbeheer): “Wij maken van regenwater een lust in plaats van een last. We willen regenwater opvangen en er speelwater, bluswater en bier van maken.”. Al met al was het een geslaagde matchmaking waarbij ter plekke samen is gewerkt aan de gezamenlijke ambitie van startups en publieke partijen om op innovatieve manier te werken aan de water- en klimaatopgaven.

Naast het event was de betrokkenheid van VPdelta aan de Volvo Ocean Race groot. Drie dagen lang vertegenwoordigden diverse ondernemers het Innovation Pavilion waar zij hun innovatie exposeerde. Startup Elemental Water Makers werd in het paviljoen nog geïnterviewd door BNR over hun duurzame oplossing voor ontzilting. Daarnaast waren de drones van negen startups als een vis in het water in het Innovation Bassin in het Beach Stadion. Dank aan de organisatie van de Volvo Ocean Race en gemeente Den Haag om al deze activiteiten tot een groot succes te maken.

Na afloop van ons evenement vond er een verschrikkelijk ongeluk plaats. Dat werpt een schaduw over het evenement.

Bekijk het videoverslag van het event. 

 

 

Fotograaf: Alwin Wink