A A A
Hier wordt geïnvesteerd in uw toekomst.
Dit project is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie.
Citizen science pilot in Ghana dankzij winnende pitch

Citizen science pilot in Ghana dankzij winnende pitch

Geplaatst op 24 juli 2019

Een misoogst is voor een boer in Afrika met weinig grond een regelrechte ramp. Hij heeft een groot deel van zijn gewas nodig om zijn gezin te voeden en komt dat jaar goed in de knel. Het winnende concept van onder andere promovendus Monica Estabanez Camarena en van Sandra de Vries (PULSAQUA) moet dit helpen voorkomen.

Een dertig tal teams nam het tegen elkaar op in een Challenge uitgeroepen door de ESA (European Space Agency) om slimme en innovatieve toepassingen voor satellietdata te bedenken. Voorwaarde is dat deze concepten ook een link hebben met citizen science, data verzameld dus door mensen op de ‘grond’. Dat past precies in het straatje van Sandra de Vries, die met haar onlangs opgerichte PULSAQUA adviseert over de mogelijkheden voor citizen science. Promovendus Estabanez Camarena richt zich juist op mogelijkheden om via satellieten betere weersverwachtingen te kunnen maken.

Negen van de dertig teams werden bij ESA uitgenodigd in Italië om hun idee te kunnen pitchen. Het winnende idee van het duo moet helpen misoogsten te voorkomen. Wanneer een boer zijn gewas inzaait is het gewas extra kwetsbaar voor droogte. Wanneer een boer weet dat het regenseizoen nog op zich laat wachten kan hij zijn planning hierop aanpassen. En daar zit nou net het probleem: goede regenverwachtingen bestaan in Afrika niet.

Hoe dat kan is een technisch verhaal, maar de crux is dat een meetnet van goede data op de grond ontbreekt in Afrika. Hierdoor zijn voorspellingen vaak nog onbetrouwbaar en is een boer overgeleverd aan de elementen. Door kinderen via scholen te mobiliseren om zelf regendata te verzamelen, moet dit meetnet grondiger worden. De bedoeling is dat docenten kinderen instrueren, zodat zij thuis met eenvoudige middelen metingen kunnen doen. Deze kunnen zij bijvoorbeeld delen via uitgereikte afgedankte smartphones uit Europa.

Van de uitgekeerde subsidie wordt een pilot georganiseerd in Tamale in Ghana. Bijzonder is dat het project een samenwerking is van meerdere VPdelta startups. Zo wordt het netwerk van TAHMO gebruikt en wordt samengewerkt met Smartphones4water van Jeff Davids. Ook worden naast eenvoudige meetinstrumenten, zoals doormidden gezaagde literflessen, op de scholen zelf ook de sensoren van Disdrometrics gebruikt.

De winnende pitch werd goed ontvangen en de originele presentatie droeg daar zeker aan bij. Zo had Sandra zelf tekeningen gemaakt om hun idee te illustreren. “De tekeningen hebben ons zeker geholpen en de jury vond het ook erg origineel”, vertelt Sandra. En het motto van het project? ‘So let it rain knowledge!’