A A A
Hier wordt geïnvesteerd in uw toekomst.
Dit project is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie.
Cryptochip startup Keylocker beveiligt waterwerken Hoogheemraadschap Delfland

Cryptochip startup Keylocker beveiligt waterwerken Hoogheemraadschap Delfland

Geplaatst op 23 januari 2018

Het aantal apparaten dat online op afstand bestuurd wordt, neemt in rap tempo toe. Ook binnen de watersector. Denk aan sluizen, gemalen en waterzuiveringen. Een goede beveiliging van deze waterwerken is cruciaal om hackers en andere inbrekers tegen te gaan. 
 

Het Hoogheemraadschap Delfland heeft daarom aan de beveiligingsspecialisten van startup KeyLocker gevraagd hier een list voor te bedenken. Want stel je voor: sluizen openzetten bij hoogwater kan immense gevolgen hebben.

Keylocker biedt oplossing met hun crypto chip. Deze chip is zodanig aangepast dat alleen de eigenaar bij de sleutels op die chip kan. Zo blijft Delfland volledige eigenaar van haar via internet benaderbare infrastructuur en de data die deze versturen, zoals metingen over de waterhoogte. Hackers kunnen zo buiten de deur gehouden worden, waardoor de toegang tot de installatie en de betrouwbaarheid van de data beter wordt gewaarborgd. 


Dijkgraaf en programmavoorzitter van VPdelta Michiel van Haersma Buma is zeer te spreken over de beveiligingsmethode: “Wij zijn blij dat we de eerste beveiligde sensoren gaan plaatsen waardoor onze strijd tegen het water nu ook digitaal effectiever wordt. We hebben gelukkig vroegtijdig het risico van een inbraak op de hardware van onze vitale infrastructuur onderkend, met dank aan de TU Delft en de jonge startup KeyLocker.”
 

De chips worden op dit moment bij een aantal standalone waterhoogte sensoren geïnstalleerd, zoals bij een gemaal van Delfland (zie foto). Uiteindelijk zullen ook installaties zoals besturingshuizen van gemalen en sluizen worden beveiligd.