A A A
Hier wordt geïnvesteerd in uw toekomst.
Dit project is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie.
Eerste Stuurgroep Polderdak: een uniek Fieldlab

Eerste Stuurgroep Polderdak: een uniek Fieldlab

Geplaatst op 22 mei 2019

Vorige week kwamen de stuurgroepleden bijeen voor de eerste stuurgroep vergadering van het project Fieldlab Polderdak. Aanwezig waren Carl Paauwe (HH Delfland), Karla Kampman (Gemeente Delft), Stijn van Boxmeer (TU Delft-CITG), Kiki Zondag (VPdelta), Marjan Kreijns (TU Delft), Julian Swinkels (EIT Climate-KIC) en het Metro Polder team bestaande uit Friso Klapwijk, Cees Anton van den Dool, Merle van der Kroft en Olivier Hoes.

Het Fieldlab Polderdak is het nieuwe groenblauwe dak dat boven op de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen (CiTG) van de TU Delft ligt. Deze duurzame oplossing vangt niet alleen regenwater op om te gebruiken tijdens drogere perioden, het heeft een energiebesparende functie door de isolerende werking voor het gebouw eronder en wordt daarnaast ingezet voor het telen van gewassen. Daarnaast werkt het groene dak verkoelend voor de omgeving door de verdamping en voorkomt het wateroverlast bij piekbuien doordat het regenwater opslaat en gecontroleerd laat wegstromen of gebruikt voor de gewassen. Tijdens de stuurgroepvergadering werden de leden van betrokken organisaties op de hoogte gebracht van de activiteiten tot nu toe, werden plannen voor volgende fase verder uitgewerkt en werden er mogelijkheden voor business development mogelijkheden besproken.  

Leidend onderzoeker Dr. Oliver Hoes: ‘Het Fieldlab biedt ons een unieke gelegenheid om diepgaand onderzoek te doen. Door de ligging van een identiek dak zonder waterberging en groene bekleding nabij het Polderdak, kunnen we een uitstekende vergelijking maken en zo de impact nauwkeurig beoordelen. Het is zelfs mogelijk om groente en fruit te verbouwen waardoor een echte ‘Urban Farming Site’ wordt gecreëerd. De eerste gewassen zijn al geplant.’

Ook studenten van de TU Delft profiteren van het Fieldlab. Dit zal namelijk als input dienen voor onderwijsmateriaal. Daarnaast gaan studenten uit verschillende disciplines onder toezicht van het projectteam experimenten en onderzoek doen voor hun Bachelor of Master scriptie. De komende tijd zal het onderzoek zich met experimenten richten op hydrologie, isolatie, energie, regenwateropvang, voedselproductie en ecologie. 

 

Verdere uitrol

Naast het onderzoek gaf Friso Klapwijk van de trotse VPdelta startup Metropolder ook een toelichting over business development kansen van het Polderdak. Zo gaan er ook in Italië en Amerika enkele Polderdaken aangelegd worden. “Door het onderzoek van de TU Delft krijgen wij een goed feitelijk beeld van de impact en de mogelijkheden die het Polderdak biedt zodat dit geoptimaliseerd kan worden en wij deze innovatie ook internationaal kunnen gaan realiseren.” Friso vertelde op inspirerende wijze hoe regenwater als ‘natural resource’ bekeken wordt door boeren terwijl het als afvalstof wordt behandeld zodra het de stad binnendringt. De ambitie van het Polderdak is om dit perspectief te veranderen.   

 

WaterStraat Event 18 juni 2019: Klimaatadaptatie #hoe dan?

Het Fieldlab Polderdak maakt deel uit van de VPdelta proeftuin de WaterStraat, gelegen op het terrein van The Green Village. Op dinsdag 18 juni vindt het event 'Klimaatadaptatie #hoe dan'? plaats op de WaterStraat, georganiseerd door de Provincie Zuid-Holland en de WaterStraat. Hierbij zal ook de mogelijkheid bestaan om het Polderdak te bezoeken.   

 

Samenwerking

Het Fieldlab Polderdak is een samenwerking tussen Stowa, het Hoogheemraadschap van Delfland, Rioned, de gemeente Delft, EIT Climate-KIC en de TU Delft, VPdelta. Het is aangelegd door de Dakdokters en een concept van Metropolder. 

 

Delta story

Lees hier de eerder verschenen Delta story over het Polderdak

 

Contact

Neem voor meer informatie over het Polderdak contact op met Julian Swinkels: J.R.A.Swinkels@tudelft.nl