A A A
Hier wordt geïnvesteerd in uw toekomst.
Dit project is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie.
Field Factors wint een ton bij Green Challenge

Field Factors wint een ton bij Green Challenge

Geplaatst op 03 oktober 2019

De Delftse Startup Field Factors heeft vandaag bij de grote finale van de Postcode Loterij Green Challenge 100.000 euro gewonnen. Uit bijna 1.200 inzendingen behoorde Field Factors tot de laatste drie finalisten. Vandaag mochten die hun concept pitchen. De winnende pitch (Swedisch Algae Factory) mocht zelfs een half miljoen mee naar huis nemen

Field Factors ontwikkelde Bluebloqs, dat erg in de smaak bleek te vallen bij de jury. Het systeem is bedoeld om water op te slaan, te zuiveren en te hergebruiken. Bluebloqs integreert een waterbuffer op een fraaie manier in de omgeving. De bekendste installatie ligt bij het voetbalstadion van Sparta, waar een berging van 1.400 kuub is gerealiseerd. Waar het regenwater eerder via het riool werd afgevoerd, infiltreren buien nu geleidelijk in de bodem.

Peña vermoed dat ze de tijd mee hebben: “Klimaatadapatie is een erg actueel thema wereldwijd, terwijl de watersector vrij conservatief is.” Ze denkt daarom dat originele ideeën snel opvallen. Bovendien wordt steeds duidelijker hoe absurd het is om regenwater en piekbuien via het riool af te voeren. 

Green Challenge vooral een stok achter de deur

Field Factors werd getipt om mee te doen aan de Green Challenge door het startup platform ‘Get in the Ring’. Verwachtingen hadden Peña en haar collega’s amper. “Wij zagen het vooral als een stimulans om ons business plan eens goed op papier te zetten, iets wat er in de waan van de dag snel bij inschiet.”