A A A
Hier wordt geïnvesteerd in uw toekomst.
Dit project is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie.
Pers stroomt massaal toe bij opening eerste straat met ZOAK-klinker

Pers stroomt massaal toe bij opening eerste straat met ZOAK-klinker

Geplaatst op 09 september 2019

Wil je media aantrekken bij een evenement, dan moet je dit slim optuigen. Er moet sprake zijn van ‘nieuws’, maar er moet ook iets te zien en te doen zijn. Je hebt een verhaal nodig dat tot de verbeelding spreekt.

De ondernemers van TileSystemsX voelen dit goed aan. Zijn lanceerden hun pilot met hun waterdoorlatende klinker feestelijk in Grubbenvorst. Met zowel commerciële samenwerkingen en met onderwijspartners tuigden zij de pilot op. Al deze partners openden de straat symbolisch door oranje gietertjes leeg te gieten over het wegdek. Ook werd een ‘Herwijnenbui’ gesimuleerd. Dit is met 90 mm in een uur, de zwaarste bui die in Nederland ooit is gevallen. De test slaagde ruimschoots, want het water was binnen 10 minuten volledig geinfilteerd.

Studenten van de Hogeschool van Amsterdam deden diverse metingen op de eerste dag. Zo kwamen zij tot een revolutionaire infiltratiecapaciteit van 2000 mm/dag, In Nederland de neerslagsom van ruim 2 jaar. De straat fungeert ook als fieldlab, omdat de studenten de komende tijd meerdere metingen gaan uitvoeren op de straat in Limburg. Zo zijn er verschillende ondergronden gebruikt en ook wordt onderzocht hoe de infiltratiecapaciteit zich ontwikkeld over tijd.

(Klik op de afbeeldingen om de volledige reportages te bekijken)

De ZOAK-klinker

De ZOAK-klinker (zeer open afval keramiek) is gemaakt van keramisch (rest)afval. “Dit gaat volgens de Japanse methode”, legt medebedenker Rob Alards uit. “Dat wil zeggen dat je de losse scherven met bindmiddelen, zoals talk, bij elkaar houdt.” Het resultaat is een klinker met holle ruimtes die drie keer sterker is dan beton. Hierdoor is de steen waterdoorlatend en fungeert deze als een spons. Het gevolg is dat veel minder water in het riool terecht komt. Straatkolken en regenwaterriolen zijn daarom mogelijk op veel plekken in de toekomst niet meer nodig.

Kom de klinker zelf eens bekijken op de WaterStraat!