A A A
Hier wordt geïnvesteerd in uw toekomst.
Dit project is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie.
Projectgroep op zoek naar kansen voor opschaling WaterStraat-innovaties

Projectgroep op zoek naar kansen voor opschaling WaterStraat-innovaties

Geplaatst op 16 juli 2019

Ideeën genoeg op de WaterStraat voor een klimaatbestendige stad. Meer dan tien innovaties liggen op de proeftuin om deze door te kunnen ontwikkelen en om waterbeheerders en eindgebruikers te prikkelen.

Toch blijkt een goed idee niet altijd genoeg om je product te verkopen. Een viertal trainees buigen zich over de vraag hoe het kan dat innovaties vaak nog moeizaam naar de praktijk vinden. Ondernemers geloven stuk voor stuk dat hun idee meer functionaliteit biedt, of beter en goedkoper is dan bestaande concepten. Of dit nu gaat om een Bufferblock als alternatief voor infiltratiekratten, of een vezel die je door de bodem mengt om meer water te kunnen vasthouden. Hoe goed het product en hoe sterk de pitch ook mag zijn, veel gemeenten kiezen nog vaak voor meer conventionele oplossingen.

De trainees van het Nationaal Watertraineeship gaan in gesprek met relevante afdelingen binnen bijvoorbeeld gemeenten en waterschappen. Op deze manier proberen zij meer inzicht te krijgen in hoe deze organisaties werken en hoe de besluitvorming gaat in de praktijk. Is er bijvoorbeeld angst dat een innovatie niet zo goed blijkt te werken als geclaimd? Zijn er slechte ervaringen in het verleden, zijn budgetten te rigide verdeeld of staan wetgeving en aanbestedingsvormen innovatie in de weg? Aannames doen is makkelijk, het gesprek aangaan is beter.

Van pilot naar de echte wereld

Vaak is er een jubelstemming rondom nieuwe innovaties en regelmatig komt het tot een pilot. Een pilot wordt vaak groots opgetuigd, waarbij alles in het werk wordt gesteld om de publiciteit te halen. Toch blijft het vaak bij kleindschalige pilots. Zoals programmadirecteur Marjan Kreijns het stelt: “Lintjes doorknippen is nou eenmaal leuker dan onderhouden.”

Afgelopen vrijdag was de Kick-off van het project. Veel ondernemers kwamen langs om hun concept te tonen aan de trainees en om te vertellen over hun ervaringen. Er ontstonden ook verhitte discussies onderling over mogelijke oorzaken. Zo werd het vermoeden geuit dat nog steeds de laagste vierkante meterprijs doorslaggevend is in de angst om budgetten te overschrijden. Logischerwijs houdt het thema de ondernemers erg bezig. Ook voelen de ondernemers een bepaald wantrouwen in de vrij conservatieve watersector. “Het blijft toch een beetje ‘wij van WC-eend raden WC-eend aan’”, stelt Dorian Hill van Bufferblock.

De komende twaalf weken gaan de trainees aan slag. In nauwe samenspraak met de ondernemers gaan zij het gesprek aan en hopen zij zo veel mogelijk interviews af te leggen binnen relevante organisaties. In oktober presenteren zij hun vindingen aan de ondernemers.

Wil je meer weten over het project of heb je relevante of creatieve input? Neem dan contact op met projectleider Karst Oosterhuis (k.g.oosterhuis@tudelft.nl).