A A A
Hier wordt geïnvesteerd in uw toekomst.
Dit project is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie.

Wereld Waterdag bij VPdelta

Geplaatst op 22 maart 2019

 

Gisteren was het Wereld Waterdag, een internationale dag in het teken van water. Ook het team van VPdelta was door het hele land actief. Van de kennisdag inspectie waterkeringen in Arnhem tot onze eigen WaterStraat in Delft waar Gemeente Hof van Twente op bezoek kwam en we de straat onder water zetten voor het testen van innovaties. 

Droogte en hitte: wat is het en wat kan Gemeente hof van Twente er mee?

Afdeling openbare ruimte van gemeente Hof van Twente bezocht VPdelta en de WaterStraat met in hun achterhoofd de droogte en hitte van afgelopen zomer.  De gemeente ligt in een van de droogte regio’s van Nederland. Extreem droge periodes is iets wat in de toekomst veel vaker zal voorkomen. Wat en wanneer moet Hof van Twente hiermee aan de slag en welke kansen zijn er? Wat zijn alternatieven voor steen, asfalt of riool? Hoe ziet het straatbeeld van de toekomst er uit?  Een bezoek aan de WaterStraat gaf Hof van Twente een beeld van zo’n klimaatadaptieve toekomststraat. Naast innovaties voor het vertraagd afvoeren van water testen we op de WaterStraat ook aan innovaties waarbij water ondergronds wordt opgeslagen en weer hergebruikt.Verder gaf Dr. Thom Bogaard,  Associate Professor Watermanagement bij de TU Delft de groep een inkijkje in de toekomst van onderzoek met slimme sensoren, zoals waterkwaliteitsmetingen met Nano deeltjes.  Sandra de Vries, projectleider van de VPdelta proeftuin Waterlab ging in op een andere innovatieve manier van onderzoek doen: citizen science. Ofwel, burgers betrekken in onderzoek. Zoals bijvoorbeeld in het project check de stadsvergroening, waarin samen met burgers wordt onderzocht hoe vergroening kan helpen bij wateroverlast. Op dit moment wordt gekeken naar een versie  voor metingen naar het effect van groen bij hittestress en droogteverschijnselen.

WaterStraat onder water

‘s Middags zetten we delen van de WaterStraat onder water tijdens de Masterclass van het project ‘de Infiltrerende Stad’. In dit project wordt met praktijkonderzoek tussen hogescholen, ondernemers, gemeenten en waterschappen meer inzicht gecreëerd in de praktische toepasbaarheid van innovaties in weg- en rioolontwerp. Behalve infiltreren houden deze niet alleen het (regen)water langer vast, maar voeren dit ook ondergronds vertraagd af. Tijdens de masterclass werd de huidige stand van zaken gedeeld en een doorkijk gegeven naar onderzoek op de korte en middellange termijn. Op naar de volgende masterclass!  

Bezoek delegatie Vietnam

In voorbereiding op het officiële bezoek van Nederland door premier Rutte en minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen aan Vietnam in april, kregen we ‘s middags een Vietnamese persdelegatie op bezoek. De delegatie kreeg een demonstratie van de start-up INDYMO. Deze onderwaterdrone gaat ook mee naar Vietnam om aldaar een demo te geven. Aansluitend bracht de delegatie een bezoek aan de WaterStraat. De TU Delft werkt al samen met Vietnam sinds 1990, op het gebied van water in onderwijs en onderzoek. Recent is een nieuw driejarig project “Climate Proof Vietnam” gehonoreerd dat officieel geopend wordt door de ministers in Hanoi op 10 April.

Waterkeringendag 

In Burger's Zoo werd de jaarlijke STOWA Kennisdag Inspectie Waterkeringen gehouden. VPdelta had hierin een stand met de ondernemers uit de proeftuin Flood Proof Holland. Deze stand werd drukbezocht en leverde veel interessante gesprekken op. Om deze dag feestelijk af te sluiten was onze collega Lindsey Schwidder aanwezig bij de Wereld Water Dag viering in het KIT in Amsterdam die werd georganiseerd door het NWP en Aqua for All.   

Meer informatie

Wil je meer weten over de WaterStraat? Neem dan contact op met Kiki Zondag (K.J.A.M.Zondag@tudelft.nl) Wil je meer weten over het bezoek aan Vietnam of het project in Vietnam? Neem contact op met Lindsey Schwidder (L.S.Schwidder@tudelft.nl